Het is de missie van ons atelier om meer diversiteit in de mode te creëren door het inzetten van professionele ambachtslieden met een vluchteling- en/of migratieachtergrond. Dit kunnen heel verschillende ambachten zijn zoals modeontwerpers, textielontwerpers, kleding-, tassen- en hoedenmakers en leerbewerkers.

Deze verschillende ambachten werken samen om producten te maken voor de lokale markt.

In ons atelier verbinden vakmensen met verschillende culturele achtergronden zich met elkaar. Hierdoor ontstaat meer wederzijds begrip, meer toegankelijkheid tot verschillende cultureel erfgoed en leidt tot innovatie in het ambachtelijke samenwerking. 

Activiteiten:

Onder begeleiding van tassen- en kostuumontwerpster en ondernemer Maryam Entezami wordt gewerkt aan ontwikkelen van een tassenlijn.

Onder begeleiding van diverse leermeesters met een vluchtelingachtergrond organiseren wij een aantal cursussen en workshops waarin ambachtslieden en kunstenaars kennis en vaardigheden overgedragen aan een groep buurtbewoners en statushouders.

Samenwerking met diverse Nederlandse professionals en modeontwerpers om co-creatie, diversiteit en innovatie te realiseren. Zo werken we samen met o.a. Karim Adduchi, Tarek Almashouk en …..

Lessen in ambachtsvaardigheden in de textielsector. In de haute couture en hoogwaardig fashion wordt veel gebruik gemaakt van textieldesign en deelambachten, zoals b.v. borduren en schilderen op textiel. Veel migranten en vluchtelingen zijn van huis uit hiermee bekend en kunnen hun kennis overdragen aan nieuwe cursisten.

De kandidaten nemen aan deel aan het ontwikkelen van nieuwe collecties en het organiseren van een modeshows en benefitgala’s.

Inzetten van rolmodellen en organiseren van informatieavonden door de professionele vakmensen uit textiel-en fashionindustrie in samenwerking met ondernemers, werkgevers en scholen. 

Werkwijze en methodiek:

Samen ontwerpen

De werkwijze is coöperatief. Er is aandacht voor leerpunten van de deelnemers en het opstellen van een ontwikkelplan en portfolio. Wij werken volgens de methode Eerder Verworven Competentie (EVC) en leren door te doen.

Daarnaast bieden wij maatwerk en begeleiding bij vragen over arbeidsmarkt en studie gerelateerde wensen van de deelnemers. Wij geven coaching en trainingen in volgende thema’s: communicatie op werkvloer, basiskennis (creatief)ondernemerschap en ambachtseconomie, netwerken en opstellen van portfolio. 

 

Doelen:

Deelnemers aan het atelier krijgen de ruimte en gelegenheid om hun eigen vak te ontwikkelen en verfijnen en de arbeidsmarkt te verkennen.

Bevorderen van (arbeids)participatie en integratie van vluchtelingen en buurtbewoners

Leren van vaktermen binnen de Nederlandse textiel- en fashionsector.

Bevorderen van creativiteit en aanleren van ambachtsvaardigheden bij geïnteresseerden en statushouders.

Zichtbaar maken van aanwezige competenties, skills en ambachtelijk talent.

Initiëren van nieuwe persoonlijke en zakelijke netwerken.

Doelgroep en niveau:

De samenstelling van de groepen is divers. Wij hebben veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en deskundigheidbevordering. Veel van de deelnemers zijn ervaren professionals binnen de fashion-en textielsector. De deelnemers zijn bereid van andere ambachten bij te leren en andere deelnemers les te geven. Zo willen wij de ambachtelijke kwaliteit van de deelnemers vergroten en zo ook hun kans op de arbeidsmarkt. Wij willen een kweekvijver zijn voor nieuw talent. Vooral vrouwen met een vluchtelingenachtergrond zijn meer dan welkom.

 Praktische informatie:

Dinsdag-vrijdag van 10:00-15:00 uur

Minimaal 1 dag aanwezigheid is een vereiste

Instroom: Na intakegesprek

Meer weten:

Heb je vragen, wil jij mee doen of weet je iemand die mee wil doen of wil je met ons samenwerken neem gerust contact met mij op.

 Atelier La Refonte

Atusa Lalizadeh

Initiatiefnemer en trainer

atusa@veranders.nl

06-879 64 629

Contact ons

We zijn nu niet bereikbaar maar stuur ons een mailtje en wij nemen snel contact op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search